İTÜ’de havacılık ve uzay alanında otonom sistemler ve yapay zekâ araştırmaları yürüten, deneysel ve endüstriyel çalışmalarıyla tanınan öğretim üyemiz, dünyanın önde gelen mühendislik organizasyonlarından IEEE’nin (The Institute of Electrical and Electronics Engineers), Aerospace and Electronic Systems Society (AESS – Havacılık, Uzay ve Elektronik Sistemler Topluluğu) tarafından verilen Üstün Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. 

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan İnalhan’ın layık görüldüğü IEEE AESS Üstün Hizmet Ödülü ile üniversite-sanayi iş birliğiyle yürütülen araştırma projelerinin artması bekleniyor. İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Genel Direktörlüğünü yapan Prof. Dr. İnalhan’ın; sektöre ve mesleğe yaptığı katkılar nedeniyle hak kazandığı bu saygın ödül, IEEE AESS’nin 22-26 Nisan’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston şehrinde gerçekleşecek Radar Konferansı 2019’da düzenlenecek törende takdim edilecek.

Ekosisteme verilen bir ödül

IEEE tarafından havacılık, uzay ve elektronik sistemler çalışmaları alanında verilen en üst seviyedeki 3 ödülden birine layık görülen, Prof. Dr. İnalhan konuya dair açıklamasında şunları söyledi:

“Böyle bir ödül sürecinin içerisine girmek ve ödülü alabilmek başarı açısından tanınırlığınızı yükseltiyor. Mesleki olarak şu anda ülkemizde hava taşımacılığı ve savunma sektöründe ve bunun dışında hem Avrupa hem Amerika’da kuvvetli çalışmalarımız var. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde yapılan 6 tane Avrupa Birliği Araştırma Projesinin 5’i merkezimizde yapıldı. Bunların dışında BOEING, THY ve TAI gibi büyük markalarla da çalışıyoruz. Dünya çapındaki markaların özellikle araştırma projelerini başarılı bir şekilde sürdürüyoruz ve buralardan hem ürüne yönelik hem de bilimsel olarak teknoloji hazırlık seviyesini artırıcı şekilde çıktılar elde ediyoruz. Bu manada yabancı bilim insanları ve firmalarla devam eden sürecin, bu ve bunun gibi ödüllerle beraber kuvvetlenip daha da artmasına pozitif etkisi olacağına inanıyorum. Şu da bir gerçek ki; böyle bir hizmet ödülü aldığımızda, ödülü alan kişi olarak öne çıksak da bu başarının arkasında bir ekosistem var. Böyle bir sistemin oluşturulması, böyle bir merkezin oluşturulması, bu araştırma projelerinin gerçekleştirilmesinde özellikle emeği geçen bütün şirketlerimize, hocalarımıza ve araştırma süreci içerisinde tezlerinin bir parçası olarak da destek veren öğrencilerimizle araştırmacılarımızın hepsine çok teşekkür ederim. Nihayetinde bu bir hizmet ödülü ve bu ödülü alan sadece siz değilsiniz, ödülü bütün bir ekosistem almış oluyor.”

Yapay zekâ ile çalışan insansız hava araçlarında hassas testlerin merkezi

Üniversitemiz bünyesinde çeşitli idari görevleri ve önemli eğitim programlarının koordinatörlüğünü de üstlenen İnalhan, 23 yıldır mesleki çalışmalarını sürdürüyor. Gelecek için de çok güzel planları olduğunu belirten İnalhan şu ifadeleri dile getirdi:

“Üniversitemizin desteğiyle, Dr. Öğr. Üyesi Emre Koyuncu ve Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Yeniçeri ile Boeing 737-800 uçuş simülatöründen sonra İTÜ’ye çok güzel bir altyapı daha kazandırdık. Dünya çapında insansız hava araçlarının bir bina içerisinde testinin yapılabileceği GPS’ten 100 kat daha hassas bir sistem ve yapı kuruldu. Artık uçuş testlerimizin bir kısmını binaların içerisinde yapabiliyor olacağız. Bunun da otonomi ve yapay zekâ araştırmalarımızı çok pozitif bir şekilde etkileyeceğini düşünüyorum. Özellikle bu manada temel amacımız, çalışma alanlarımız içerisinde endüstriyel ve bilimsel etki yaratmak için araştırmalar yapabilmek. Şu anda da bu konuyla ilgili güncel başlıklar üzerinde çalışıyoruz. Hem savunma sektörümüz için hem de ticari havacılık alanında çalışmalar yapıyoruz. Otonom hava araç teknolojilerinin, özellikle yapay zekâ ve bunların uygulamalarının hava taşımacılığı ve bu tip sitemlerde çok öne çıkacağını söyleyebiliriz. Bu konuda heyecanlı ve güzel haberleri sizlerle paylaşacağız.”