İTÜ ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Boeing’in katkılarıyla yürütülecek Hava Aracı Yapıları ve Malzemeleri Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı hayata geçirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından, Boeing’in katkılarıyla “Hava Aracı Yapıları ve Malzemeleri Tezsiz Yüksek Lisans Programı” yürütülecek.
Programın açılışı dolayısıyla Ankara’da 25 Mart 2019 tarihinde TUSAŞ ev sahipliğinde tören düzenlendi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, TUSAŞ Genel Müdürü mezunumuz Prof. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı mezunumuz Prof. Dr. Oğuz Borat, Boeing Global Learning Institute Başkan Yardımcısı Fariba Alamdari ve program yürütücülerinden Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hülya Cebeci programda konuşmacı isimler arasındaydı.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, törende yaptığı konuşmada “Hava Aracı Yapıları ve Malzemeleri” Yüksek Lisans Programının ülkemizin havacılık alanında son yıllarda kaydettiği başarılara ivme kazandırarak yenilerini ekleyeceğini söyledi.
Üniversite ve sanayi iş birliğinin önemine değinen Aydın, “Havacılıkta büyük başarılara imza atan TUSAŞ ve ülkemizin ilerlemesine; birçok ilki gerçekleştiren köklü geçmişi ile destek veren İTÜ’nün bir araya gelmesi, havacılık alanında gittikçe daha çok ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını sağlayacaktır. Üniversite ve sanayi iş birliği, içinde bulunduğumuz 4. Endüstri Devriminde gittikçe artan bir öneme sahip. Üniversitemiz de bu alandaki çalışmaları ile öne çıkıyor. Bu vizyon ile yakın zamanda bir Havacılık Enstitüsü de kuran İTÜ, teknik eğitimdeki akademik birikimiyle milli sanayi hamlesine vazgeçilmez unsur olan insan değerini yetiştirmeye devam edecek.” dedi.
“Ülkemizin milli havacılık hedeflerine ulaşmasında örnek bir program”
İTÜ olarak, bu programda da; Applied Engineering Mathematics, Structural Analysis, ve Testing of Aeronautical Structures derslerini üstlendiklerini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
“Hava aracı yapı ve malzemeleri için öncü teknolojiler ve modern uygulamalar geliştirmek en önemli amacımız. Bunun için de potansiyel yeteneklerin geliştirilmesi ve etkili şekilde kullanılması gerekiyor. İTÜ, uluslararası saygınlık ve kabule sahip teknik eğitim kalitesi ile bu noktada sizlerle birlikte değer yaratacak. Uçak mühendisliği ile malzeme bilimlerini bir araya getiren bu programın ülkemizin milli havacılık hedeflerine ulaşmasında etkin bir örnek olmasını temenni ediyor ve gökyüzünde daha yükseğe ulaşma arzusu ile bir araya gelen sizlere ve ev sahipliği için TUSAŞ’a teşekkür ediyorum.”
TUSAŞ Akademi Hakkında
Programın koordinatörlüğünü üstlenen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hülya Cebeci ve programın kurucularından Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İbrahim Özkol ise program içerikleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “TUSAŞ Akademide verilecek yüksek lisans eğitimlerinde, hava aracı yapıları ve malzeme teknolojileri alanlarındaki öncü teknolojiler ve modern uygulamaları için kabiliyetler geliştirilmesi ve bu alanda insan kaynağı oluşturulması amaçlanıyor. İTÜ, MIT, Cranfield, Washington ve Michigan Üniversitelerinden gelecek öğretim üyelerinin bilgi birikimleriyle TUSAŞ ve dünyanın güçlü markası Boeing’de görev yapan üst düzey uzmanların tecrübeleri buluşturulacak.”